Tvätta kläder: En ren miljöbov

Hur ofta tvättar du kläder? De flesta av oss tvättar allt för ofta. Vi har gått från att tvätta för överlevnad, till att tvätta för att uppnå social acceptans på bekostnad av miljön.

AI-genererad bild.

I takt med att vi tvättar mer och mer, ökar såklart även utsläppen från tvätt. Inte ens teknikens raska utveckling, med maskiner som blir smartare och mer miljövänliga, hinner ikapp.

Globalt beräknas 16-35 % av utsläppen av mikroplaster komma ifrån tvätt av syntetiska material (ännu en anledning att undvika polyester). Dessutom kostar det energi och vatten och tvättmedel bidrar till övergödning. Dina kläder slits även onödigt snabbt om de tvättas för ofta.

Du hör ju, anledningarna att inte tvätta kläder är många. Speciellt för den som identifierar sig som miljövän.  

Men, varför tvättar vi så mycket?

Anledningen till att jag kände för att skriva om detta är att jag nyss läste om en ny studie. Den visar att även om vi gärna vill se oss själva som miljökämpar som bidrar positivt till miljön, vinner vår rädsla för att vara äckliga när det kommer till hur snabbt våra kläder hamnar i tvättkorgen.

Behovet av att känna sig ren och fräsch härstammar både ifrån driften att undvika bakterier och smittor, och ifrån viljan att passa in i gruppen. Varav det senare kanske har mest relevans i nutid. Risken att någon tycker att jag luktar svett och börjar undvika mig känns större än att jag ska få en obotlig infektion från min fläckiga skjorta… Oavsett så handlar det om överlevnadsinstinkt.

Och när vi då står i valet och kvalet, to wash or not to wash, är instinkterna starkare än hållbarhetstänket.

Gör detta istället!

Istället för att utgå ifrån en känsla av ”alla andra tvättar sina kläder efter en användning” eller en falsk bild av att dina plagg blir genuint smutsiga efter så kort tid – använd dina sinnen. Man kan allt som oftast lukta sig till eller se huruvida en tvätt behövs.

Om det är att fräscha upp plagget efter en användning som är syftet kan du istället vädra det. Och om det handlar om fläckar, testa först att punktbehandla. Eller testa något av dessa tips på hur du får bort lukt från kläder.

När du oundvikligen väl startar din tvättmaskin, så kan du faktiskt tvätta i ganska kalla temperaturer. Tydligen blir det inte renare eller mindre bakterier när du tvättar i 60 grader, istället för endast 40. Så, spara lite energi och tvätta kallt vettja!

Med det sagt, förespråkar jag såklart en sund balans. Tvätta kläder så ofta du känner att du behöver, men tänk ett extra varv innan du av bara vana slänger din t-shirt i tvättkorgen!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 reaktioner på ”Tvätta kläder: En ren miljöbov”

  1. Jag älskar att du har startat en blogg Ebba! Är egentligen inget superfan av TikTok och klimatet där (känner mig ofta väldigt gammal trots att jag bara är 26) men har appen främst för att jag fastnat så mycket för ditt konto. Älskar dina videos men helheten blir om möjligt ännu bättre nu i kombination med dina skriftliga inlägg! Du får mig att tänka till i flera vardagliga situationer och jag blir så otroligt inspirerad av dina loppisrundor! Älskar loppis/second hand själv men får ännu mer inspiration när jag ser dina inlägg!
    Fortsätt med det du gör och fortsätt vara dig själv för du är så otroligt härlig och inspirerande!
    Stor kram❤️

Rulla till toppen