Har du en minimalistisk stil för att det är lågkonjunktur?

Visste du att modet påverkas av ekonomin? Då menar jag inte i relation till att vi är fattiga innan löning, utan ekonomi som i hög- och lågkonjunktur. Du kanske bara gillar minimalistisk stil för att räntan är hög och maten dyr?

Minimalism vs. maximalism

Vi börjar med the basics.

En minimalistisk stil handlar om enkelhet, tidlöshet och avskalad design och form. Fokus ligger på hög kvalité och neutrala färger. Man kan summera minimalism med ”kvalité över kvantitet”.

Maximalistens motto däremot är snarare ”more is more”. Stilen karakteriseras av överflöd – i mönster, färger, texturer, detaljer och accessoarer. You name it.

Mindre pengar = tidlöst mode

Nu till det intressanta: Maximalism trendar under goda ekonomiska tider och minimalism under tuffa. Generellt.

Det är egentligen väldigt logiskt!

Som nu, till exempel, scandi style, quiet luxury, clean girl, ballet core. Alla exempel på olika typer av minimalistisk stil. Med fokus på neutralitet, lyxiga material och tidlös skönhet.

Det beror på att när det är lågkonjunktur och vi har mindre pengar att spendera, inte minst på kläder, känns det bättre att köpa plagg i god kvalité och klassisk design som kan användas om och om igen. Minimalism handlar ju trots allt om less is more, vilket sparar pengar och minskar onödigt spenderande.

Å andra sidan, när ekonomin är stabil och vi har mer pengar över har vi helt enkelt råd att köpa mer roliga, uttrycksfulla och spexiga saker. Sådant som kanske inte passar med allt, fyller en solklar lucka i garderoben eller kan användas så jätteofta.

Ekonomi och kultur går hand i hand

Det är inte bara faktiska kronor och ören som spelar roll i huruvida det är maximalistisk eller minimalistisk stil som trendar. Konjunkturen påverkar oss också kulturellt och socialt.

När det är tuffa tider tenderar vi att bli mer intresserade av hållbarhet och sparsamhet. Det blir trendigt att laga sina kläder istället för att köpa nya, att vara en outfit repeater och, såklart, att shoppa second hand. (Det känns ju såklart lite trist om dessa hållbara praxis beror mycket på det ekonomiska läget. Men vi får hoppas att just dessa trender håller i sig även när räntorna börjar sjunka!)

Även folk som inte har det så knapert påverkas av denna kultur-skiftning. Visst var det länge sen man såg en kändis med en outfit full av logotyper, till exempel? Även om vi alla är väl medvetna om deras rikedomar, anses det just nu extra fult och tondövt att visa upp dem.

Samtidigt, när vi alla har det bättre ställt och konjunkturen är hög får det gärna skrytas lite. Mer pengar i plånkan och vipps. Dyra märken, mycket smycken, roliga mönster och färger är back in fashion.

Vad föredrar du? Minimalism eller maximalism?  


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 reaktioner på ”Har du en minimalistisk stil för att det är lågkonjunktur?”

  1. Gud vilken intressant analys! Inget jag tänkt på eller hört innan, men nu när jag tagit del av detta känns det självklart!
    Jag personligen föredrar minimalistisk stil, men ändå med lite roliga inslag med någon färg här och där!

    1. Åh va roligt att du tyckte det var intressant! Och håller med, visst känns det solklart när man väl tänker på det?
      Det låter som en bra balans tycker jag! 😊

Rulla till toppen