Vid styling av kläder, är färg det nya svarta?

“Svart matchar med allt” har vi alla hört när det kommer till styling av kläder. Kanske är det anledningen, och inte den mörka vintern, att så många av oss har garderober som består av till 80 % av svart och grått?

Men, stämmer det då? Är det en moderegel som gör vår styling både lättare och snyggare eller är det en trött floskel som borde gått i graven för länge sen? Jag röstar för det senare.

Det är inte förens det senaste året jag själv börjat ifrågasätta svart som en all-around färg. Det var en vintage-föreläsning av Theresa Skjolden som fick mig att tänka om. Hon sa något i stil med “svart tar glädjen ur en outfit”. Och det är sant!

För att bevisa testen har jag laborerat i Photoshop. Snälla förbise kvalitén på mitt hantverk, se min vision!

Svarta tights på vinterhalvåret har alltid vart det solklara valet. För mig och för många andra. Men, se hur mycket mer personlighet en outfit får genom att istället välja ett par färgglada tights! Det ger en känsla av direction och cool girl.

Jag tycker inte bara att svart ”tar glädjen ur en outfit” som Theresa sa, utan att de även kan ta livet ur den. Det skapar för skarpa kontraster och obalans i relation till de andra färgerna i looken. Liksom suger åt sig, som ett svart hål. Nu överdriver jag, men ändå inte.

Så, om du har andra mer färgglada plagg i din look och vill komplettera med något neutralt – så är vitt är det bättre valet.

A pop of colour är ju inget nytt koncept. Men jag tycker själv att jag, genom mitt photoshopande, lyckats ganska bra att visa varför. Svarta loafers funkar såklart, men de röda bidrar till en mer intressant outfit. Utan att kompromissa med smakfullheten.

Åter igen blir rött exemplet. På ena sidan, en look med personlighet och liv. På andra sidan, en fin outfit med en mer sober styling. Gissa vilken som är vilken?

Men såklart är styling av kläder inte alltid svart eller vitt (pun intended). Självklart finns det mängder av outfits där svart har en solklar plats. Här är bara några av många exempel.

En klassisk och neutral look slår sällan fel. Därför finns det plats för svarta plagg även i min garderob. Men jag sparar dem till de tillfällen då jag vill känna mig sval och skandinaviskt minimalistisk. Och när resten av min outfit består i stort av vitt, grått, beige.

Mer färg åt folket!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen